top of page
  • Skribentens bildLina Snitwongse

November

Uppdaterat: 27 feb. 2020



Det pratas mycket om hur November kan vara något av en långdragen månad för utbytesstudenter. Ett tristare mellanting innan julen drar igång, när allt är inte lika nytt och spännande längre och vardagen har blivit rutin. Min upplevelse har varit lite tvådelad.


Å ena sidan lever man som utbytesstudent ett relativt lättsamt liv med fullt ös vad gällande människor, språk, kultur och upplevelser. Inom skolan fokuserar jag för det mesta bara på att förstå vad som sägs samt jobbar på att lära känna resten av min något grupperade klass. Utanför skoltid har jag sedan fullt upp med simningen, volontärarbete, kompisarna samt att uppleva så mycket av Schweiz som möjligt. Det finns alltid något att se eller göra och jag har tiden, sällskapet av andra utbytesstudenter samt en biljett som täcker all kollektivtrafik i hela landet.


Å andra sidan kan vissa dagar fortfarande vara psykiskt påfrestande. Att hamna i en ny situation där man kastas tillbaka till ruta ett och vet återigen inte hur saker och ting går till väga. Att börja tänka på kulturella skillnader, stora som små, mellan Sverige och Schweiz, något som framhävs allt tydligare ju närmare vi kommer högtidernas högtid - julen. Bär även undermedvetet runt på faktumet att allt detta på något sätt bara är tillfälligt, att jag eventuellt kommer att behöva åka hem. En tanke som egentligen bara tar upp onödig med plats men som ändå finns där vissa dagar.


Är dock stolt över framstegen som jag har gjort dessa, snart, 4 månader. Det går så lätt att använda tyskan, att prata, hålla konversationer. Har numera även en god förståelse för schweizertyskan, vilket gör det mycket enklare att umgås i grupp och ta del i samtalet. Jag har en tillvaro, ett liv som jag har byggt upp här och som jag känner mig trygg och bekväm i. Jag har en familj, vänner, människor som jag bryr mig om. Jag har 7 månader kvar att glädjas av deras sällskap och att fortsätta upptäcka detta land. Är tacksam för det.


 

Vidare till lättsammare ämnen.



Vädret. "Mörk, grått och kallt," sa min värdmamma. Tycker själv att det är lite att ta i om man jämför med hur det brukar vara i Sverige. Solen går upp kl 7 och ner kl 17, temperaturen håller sig mellan 1-8 grader celsius och när det inte regnar så är det mer som höst än vinter. Snö är det inte på tal om - i alla fall inte här i Aarau.



Har julbakat! Stollen!


 




Åkte upp till skidorten Kleine Scheidegg med Adela (utbytesstudent från Tjeckien). Pappa var här på skidsemester med familjen 1974. Blev lite höjdsjuk men även lagomt taggad på att själv få stå på skidor!!!!


 



Var och såg Snarky Puppy i Zürich. Stor tumme upp.


 

Vad övrigt så betyder November i Schweiz att alla möjliga sorters marknader dyker upp höger och vänster. Har själv varit på:


- Herbstmesse i Basel.

Falukalaset gånger 1000x med inslag av "Europas högsta mobila fritt fall." Ett parishjul. Dyr men god mat.


- Rüeblimärt i Aarau.

En morotsmarknad. Det odlas nämligen mycket morötter i kanton Aargau. Aarau (där jag bor) är förövrigt "huvudstaden" av kanton Aargau. Lite som att Falun är "huvudstaden" av Dalarna.


- Weihnachtsmarkt i Zürich.

Egentligen är det väl julmarknad i varenda stad/by men i Zürich hittar man en julgran klädd i 10 000 Swarovski kristaller och väldigt många turister.


- Zibelemärt i Bern.

Vet inte hur jag ska förklara annat än att det är en lökmarknad där det är konfettikrig som gäller för att komma åt de bästa av löken. Kom hem efteråt med konfetti i strumporna. Tog tyvärr inga spektakulära bilder men såhär såg marken i alla fall ut framåt kvällen.


- Weihnachtsmarkt i Schloss Bieberstein.

Åkte hit med mina värdföräldrar. Till skillnad från de andra marknaderna var denna inte på tok lika kommersiell, det var mer av en handgjord, hemgjord och genuin känsla över det hela. Definitivt favoriten. Men tog tyvärr inga bilder.


 

Det var allt från mig för denna gång. Glad första advent & kram!


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page